dinsdag 20 juli 2010

Naar Ierland

Photobucket

Photobucket

Nonkel en Tante gaan een paar dagen naar Ierland, op familiebezoek in County Cork. Tantes oom en tante wonen midden in de Gaeltacht, waar nog Gaelic gesproken wordt. Dat klinkt zó en lijkt werkelijk in niets op Engels:



Ruige rotsen, woeste zee, groen gras en frisse lucht. Tel daar bij op geiten, Guinness en zoals het in Ierland hoort; een goed gesprek en je hebt alle ingrediënten voor een mooie trip.

Photobucket

Tante heeft enkele jaren lessen gevolgd in Ierse solo stepdansen en de sets (dansen in paren volgens vaste figuren) zijn soms redelijk te volgen, dus wie weet gaan de voetjes nog van de vloer. In de grote stad Cork hopen ze bovendien een leuke sessie te vinden, want muzikanten zijn er genoeg.

Photobucket

Vergeet de stijve rijtjes van Riverdance, de idiote Ierse dansjurken (zie hierboven: Whaaa!), de krullenpruiken en vooral die enge Michael Flatley. Zo hoort het:



Of een set met vier dansers, waarbij alle passen ook 'getapt' worden:



Slán go fóill!

dinsdag 13 juli 2010

Antieke ketting met medaillon

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Van haar grootmoeder kreeg Tante een antieke ketting met daaraan een medaillon. De ketting behoorde ooit toe aan de oma's grootmoeder en later aan haar moeder en is daarmee toch zeker 120 jaar oud. De ketting is erg lang en oma vertelde dat haar moeder altijd een horloge aan de ketting droeg, dat ze in de band van haar rok stak.

Photobucket

Op oude foto's van Brabantse dames is te zien dat dat inderdaad heel gebruikelijk was. Deze dames dragen echter een schuifketting, die door een soort kraal bij elkaar wordt gehouden en in zo in lengte is te verstellen. Waarschijnlijk heeft aan oma's ketting ook een schuifje gezeten.

Photobucket

Tantes tante wist zich te herinneren dat opoe (de moeder van oma) de ketting tweemaal om de hals geslagen droeg en uitspreide over de boezem. Ook dat is op oude foto's en schilderijen terug te zien:

Photobucket

Photobucket

Het goud zal prachtig hebben gestaan op de zwarte kleding van toen. Tante denkt dat haar voorouders streekdracht droegen; op een oude familiefoto bij haar vader thuis dragen de getrouwde vrouwen immers de poffer: een witte muts van gaas en kant met lange linten, waarbij de bol schitterend is versierd met kunstbloemetjes. die foto is helaas niet voorhanden, maar de volgende afbeelding toont bruidjes uit Lepelstraat, wat aardig in de buurt ligt.

Photobucket

Onderstaande dame woonde waarschijnlijk wat meer richting het oosten. Haar poffer is platter en breder dan de ronde bol uit het westen van Brabant:

Photobucket

Het gegraveerde goude medaillon hoort oorspronkelijk niet bij de ketting. Het behoorde namelijk toe aan ene Tante Fien; een chique, doch chagerijnige oude dame die voortdurend haar 'chacoche' (spreek uit als: sjakosje; Vlaams voor handtas) kwijt was. Oma kan daar na al die jaren nog smakelijk om lachen.
In het medallion zit links een stukje papier met een afbeelding van bloemen en rechts een klein portretje van ome Kees, de echtgenoot van tante Fien. Ome Kees wordt herinnerd als een aardige man en het is mooi te zien hoe zijn snibbige echtgenote een portretje van hem als jongeman met brilletje bij zich droeg.

Photobucket

Photobucket

Aan de achterzijde van het medaillion zat vroeger een speld, om het op de blouse vast te zetten:

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Tante zal de ketting met medaillion zeker dragen. Mooi met een ouderwetse jurk of blouse of juist op een hip zwart shirt. Wat een prachtig cadeau! Een echt familiestuk.

woensdag 7 juli 2010

Bettie Page-pony: tweede poging

Photobucket

Nu Tantes haar weer wat langer en nóg donkerder is, is het maken van een Bettie Page kapsel, compleet met nep-pony, nog eenvoudiger. Bekijk de instructies hier in een eerdere blog.

vrijdag 2 juli 2010

Jaren '40 retro-platform-sleehak-sandalen

Photobucket Photobucket

Doorgaans is Tante niet zo van de peeptoes of sandalen, maar met deze temperaturen steekt ze zich toch graag in wat luchtiger schoeisel dan haar collectie degelijke pumps. Al jaren is Tante fan van Crocs, echt waar; niet vanwege de logge klompen, maar omdat Croslite fijn materiaal is en Crocs zulke leuke ballerina's maakt.

Photobucket

Deze zomer brengt Crocs ook platform-sleehak-sandalen in jaren '40 stijl. Tante durfde het aan ze via internet te bestellen. Ze dragen de naam 'Hanalei' en lopen comfortabel, al is het canvas in het begin wat krap bij de teen. Inmiddels zijn ze uitgelopen en is Tante blij met haar oerdegelijke lichtgewicht zomerschoenen. Ze kosten wel 50 euro, maar vooruit; hier kan je echt een hele dag op lopen.

Photobucket

Zo rond 1940 maakte ontwerper Ferragamo de schoen met sleehak en plateauzool razend populair. Gemaakt van kurk, riet of hout; in de jaren '40 liepen de dames in de zomer maar wat graag rond op dit comfortabele schoeisel. Ook Hollywood was er dol op, getuige de volgende badpak-foto's:

Photobucket
Marilyn Monroe met hip gat in de hak.

Photobucket
Ann Rutherford

Photobucket
Lila Leeds

Photobucket
Janet Martin

Photobucket
en nog eens Marilyn

Tot slot de koningin van de platform-shoes: Carmen Miranda.
Photobucket